Oxfilé med potatisgratäng och kantarellstuvning

Allmänt / Permalink / 0
 
Detta är min absoluta favoriträtt, passar bra imorgon när det är en helgdag mitt i veckan.
 
10 pers
Potatisgratäng:
2 kg mjölig potatis
5 dl mjölk
5 dl vispgrädde
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
salt
50 g smör
(1 dl riven ost)
 
Sätt ugnen på 240 grader.
Skala potatis, skiva och lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt. Koka upp, småsjuda till potatisen är mjuk.
Smöra form 40x30.
Häll ner potatiskoket i i formen, klicka på smör (riven ost). Gratinera 15-20 min till gratängen fått färg.
 
Helstekt oxfilé:
1,5 kg oxfilé
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär bort senor.
Hetta upp smör i en stekpanna, bryn filé runt om, krydda med salt och peppar.
Lägg filén i en ungsfastform, stick i en köttermometer i den tjockaste delen. Gillar du rött kött tar du ut köttet vid 56 grader, gillar du rosa 58 grader.
Ta ut kött, vira in i folie. Låt vila i 10 min.
 
Kantarellstuvning:
0,5 dl kantareller
1 gul lök/2 st schalottenlök
1 msk socker
salt, peppar
1 hönsbuljongtärning
3 dl matlagningsgrädde
3 msk soya
1 msk idealmjöl
 
Fräs kantarellerna i smör i en het panna, tillsätt lök. Salta, peppra.
Häll i grädden, buljong, soya, socker och idealmjöl. Rör om och låt koka på låg värme.
 
Till top